SFK 2000

Saopštenje za javnost SFK 2000 Sarajevo nakon susreta protiv ŽFK Drina Zvornik

16/04/22

Fudbalerske SFK 2000 Sarajevo danas su slavile pobjedu na utakmici 15. Kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Susret protiv zvorničke Drine završen je rezultatom 39:0 u korist našeg kluba i vjerovatno je nezabilježena situacija u sportu kada vaš tim ostvari rekordnu pobjedu, a klub je ipak primoran da se oglasi saopštenjem koje neće govoriti o vrhunskim potezima svojih fudbalerki i velikom broju postignutih golova u mreži protivnica.

Kao tim koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim takmičenjima i tim koji je mnogo toga uradio za popularizaciju ženskog fudbala u našoj državi, osjećamo potrebu i odgovornost da se oglasimo nakon današnje utakmice.

Poštovanje prema našim protivnicama iskazujemo tako što ćemo u svakoj utakmici pružiti naš maksimum i uvijek tragati za golom više, jer smo sportistkinje koje žele svojim protivnicama pokazati najbolju verziju sebe kada izađu na teren. Svakodnevni naporan rad na trenzima želimo prenijeti na utakmice i neprestano se nadmetati kako bismo napredovale. Uprkos tome, SFK 2000 Sarajevo je mnogo puta prilagođavao svoj početni sastav, taktiku, strategiju i energiju u utakmicama sličnim današnjoj, kako se ne bi pravila antireklama za ovaj sport. Tako je bilo i danas, gdje je naš tim nastupio u znatno mlađem sastavu, ne želeći se objektivno mnogo slabijim gošćama suprostaviti u punoj snazi. Međutim, današnji nastup Drine iz Zvornika protiv našeg kluba je upravo suprotno od riječi fair-play, takmičarskog duha i zdravog smisla sporta. Nepoštovanje prikazano od gostiju ne ide u prilog naporima za unaprijeđenje fudbala i osim nepoštovanja prema SFK 2000 Sarajevo kao klubu domaćinu, jednako je nepoštovanje prikazano prema ostalim učesnicama Premijer lige BiH za žene, organizatoru takmičenja i općenito sportu kojem se bavimo.

Gošće iz Zvornika nastupile su u podmlađenom sastavu, što nije problem, koliko je problem apsolutno nepostojanje motiva i želje da se utakmica igra u svom takmičarakom smislu. Djevojčice, koje nisu krive za ovu situaciju, skoro nikako se nisu kretale na terenu, a niti jednom od strane trenera Drine nije uslijedila reakcija, koja bi igru svog tima korigovala, motivisala ili usmjerila. Drugo poluvrijeme su započele sa samo 8 igračica na terenu, iako nije postojao niti jedan valjan zdravstveni ili drugi razlog za takav potez. Danas smo svjedočili potpunoj indolenciji gostujućeg tima i sa pravom se stekao utisak da je ŽNK Drina došla u Sarajevo “reda radi”, kako bi odradili utakmicu bez obzira na svoj učinak, a sve s namjerom izbjegavanja određenih disciplinskih kazni zbog eventualnog nedolaska.

Želimo istaći da nam je iskreno i sportski žao mladih fudbalerki Drine, koje nisu dorasle premijerligaškom rangu takmičenja, ali jedini koji danas nisu vodili brigu o tim djevojčicama je rukovodstvo ŽFK Drina. Naš klub vode isključivo sportski interesi, a to se ne može reći za rukovodioce današnjih protivnika, koji su dozvolili da njihov tim nastupi sa ovakvim odnosom prema utakmici, a koji bi trebali svoje napore usmjeriti ka unaprijeđenju trenažnog procesa i razvoja svojih igračica. Moramo istaći da bez obzira na ostvarene rezultate, svi timovi učesnici najvišeg ranga bh. fudbala za žene ostvaruju jednak iznos prihoda za svoje nastupe, a među klubovima su očigledno pojedini koji koriste takmičenje samo i isključivo kako bi ostvarili prihode, bez obzira na sportski učinak.

SFK 2000 Sarajevo mnogo ulaže u razvoj kluba i ovog sporta i nastavit će u svojoj misiji popularizacije i napretka ženskog fudbala te se nadamo da se utakmice poput ove neće više ponoviti u budućnosti.

© SFK Sarajevo 2000. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.