SFK 2000

Pojačanje u SFK 2000 Sarajevo: Ena Šabanagić živi svoje snove

06/04/22

SFK 2000 Sarajevo dobilo je novo pojačanje i to možda i ne bi bilo toliko zanimljivo da nije riječ o dvadesetčetverogodišnjoj Eni Šabanagić koja zahvaljujući Samiri Hurem, terenerici i selektorici ženske reprezentacije BiH, slijedi svoje snove.

Fudbalom se počela baviti kada je imala šest godina, a u sarajevski klub stigla je ove sedmice iz HK Kapavogur – Iceland  koji se takmiči u Prvoj diviziji.

“Godinama sam maštala da igram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i jednoga dana izrazila sam svoju želju pred trenerima u Čikagu. Pričala sam im  da pratim igru reprezentacije BiH i da sam čula sve najbolje o radu trenerice Hurem. Oni su upoznali selektoricu s mojom igrom i rezultatima, a ona mi je pružila priliku da se pridružim Zmajicama u februaru u kampu u Antaliji. Kada sam dobila ovaj poziv za mene je to bilo ostvarenje snova. Sada sam u SFK 2000 Sarajevo i sve je kao da sanjam. Manji grad, topliji ljudi. Drago mi je što sam ovdje“, iskrena je Šabanagić.

Prvi susret sa suigračicama u Antaliji ostavio je na nju toliko pozitivan utisak da je poželjela napustiti Ameriku i preseliti se u Sarajevo.

„Moram priznati da sam pred polazak iz Čikaga na okupljanje u Antaliju osjećala malu tremu i strah. Prije svega, plašila sam se zbog jezika. Moja porodica u kući govori bosanski jezik, ali na svim ostalim mjestima to je engleski tako da se u mom govoru to, ipak, osjeti. Međutim, sa igračicama sam se lako razumjela u igri i onda je sve krenulo lako“, govori Šabanović koja je rođena u Americi, a čiji su roditelji porijeklom iz Velike Kladuše.  

Na terenu Ena je svestrana. Igra krilo, špic, a nije joj strana ni igra na drugim pozicijama. Tokom boravka u Antaliji zavrijedila je potpunu pažnju trenerice Hurem koja joj je otvorila vrata SFK 2000 Sarajevo. Već u nedjelju, 27.3.2022. dobit će svoju priliku da nastupi za svoj novi klub koji gostuje Iskri Bugojno.„Ena je ozbiljna i jako dobra igračica i to je pokazala u utakmicama protiv Srbije i Rusije. Bila je standardna igračica u svom timu u Americi, u dobroj je formi i nadam se da će i u svojoj prvoj utakmici u Premijer ligi pomoći ekipi da ostvari još jednu pobjedu. SFK 2000 Sarajevo na sigurnom je putu do dvadesete uzastopne titule, a zatim nas čeka takmičenje u UEFA Ligi prvaka. U maju, Bosna i Hercegovina bit će domaćin Evropskog prvenstva za kadetkinje i SFK 2000 Sarajevo pružit će punu podršku ovom događaju. Mnogo je lijepih trenutaka pred nama, a Ena svojom željom već ruši granice i ukazuje nam na to da je ljubav prema fudbalu iznad svega, većih od svih mogućnosti koje bi Amerika mogla ponuditi talentiranoj djevojci kao što je ona. Nadam se da će joj biti lijepo s nama i drago mi je što se putem fudbala odlučila vratiiti svojoj Bosni i Hercegovini“, kaže Hurem.

Utakmica 14. kola između ŽNK Iskra Bugojno i SFK 2000 Sarajevo bit će odigrana u sutra s početkom u 13:00 sati.

© SFK Sarajevo 2000. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.