SFK 2000

Održana izložba "Dame u kopačkama" o SFK 2000 Sarajevo

06/08/22

U Pozorištu mladih održana je izložba “Dame u kopačkama”, gdje su posjetioci imali priliku pogledati najbolje fotografije i vremeplov vezan za uspjehe SFK 2000 Sarajevo. Ovaj projekat, SFK 2000 Sarajevo realizovao je u saradnji sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo - "Visit Sarajevo".

Najtrofejniji ženski kolektiv iz Bosne i Hercegovine dvadeset puta je osvojio titulu prvakinja BiH, devetnaest puta naslov osvajačica Kupa, a vlasnice su i Ginesovog rekorda po broju uzastopnih titula u jednom nacionalnom prvenstvu.

U svojoj historiji, SFK 2000 Sarajevo odigrao je nekoliko velikih utakmica, brojne reprezentativke su nosile dres Kluba, a sve je to prikazano na izložbi “Dame u kopačkama”, koja se održavala u Pozorištu mladih. Također, posjetioci su imali priliku da pogledaju film o SFK 2000 Sarajevo, autorice Ade Sokolović, koji govori o samom Klubu i istrajnosti mladih fudbalerki, koje su zajedno sa svojom trenericom Samirom Hurem napravile veliki, domaći sportski brend.

Nakon projekcije filma, održana i kratka debata na temu razvoja ženskog fudbala, a sudjelovali su predstavnici timova, koji su u proteklim danima boravili u Sarajevu. Podsjećamo, drugo izdanje regionalnog turnira u ženskom fudbalu održavalo se između 4. i 6.8. u glavnom gradu BiH, a pored šampionki naše države, sudjelovali su ŽNK Osijek i ŽNK Dinamo Zagreb (Hrvatska), te ŽFK Breznica (Crna Gora).

“Regionalni turnir je jedan od najvažnijih projekata SFK 2000 Sarajevo i želja nam je u budućnosti da bude sve bolji. Drago nam je što su naši prijatelji imali priliku da se kroz izložbu i projekciju filma još bliže upoznaju sa SFK 2000 Sarajevo. Imamo zajedničku misiju, želimo unaprijediti ženski fudbal u našim državama i regiji, i okupljanja poput ovoga, govore da smo na dobrom putu”, poručila je trenerica SFK 2000 Sarajevo, Samira Hurem.

“Ime Dinamo zaslužuje jak ženski nogometni tim i na putu smo razvoja, za što je potrebno vrijeme. Saradnjom sa SFK 2000 Sarajevo imamo dobar primjer i protekli dani u Sarajevu bili su izvrsni. Naše Nogometašice su jedva čekale utakmice u Sarajevu i rado ćemo doći opet. Osobno gajim višegodišnje prijateljstvo sa Samirom i želim njoj i klubu puno uspjeha”, rekla je Marija Damjanović, osnivačica ŽNK Dinamo Zagreb.

“Podrška javnosti nam je bitna i smatram da kako u našoj ligi, tako i u regionalnim okvirima zaslužujemo još veću podršku. U regiji se igra kvalitetan ženski nogomet i dani provedeni u Sarajevu, donijeli su susrete, koji to potvrđuju.”, poručila je Izabela Lojna, kapitenka ŽNK Osijek.

“Za nas je sudjelovanje na turniru u Sarajevu od velikog značaja i rado ćemo doći iduće godine. Mnogo truda ulažemo kako bi unaprijedili ženski fudbal u Crnoj Gori i poruke koje nosimo iz Sarajeva, kroz saradnju sa SFK 2000 Sarajevo su motivirajuće za budući rad i saradnju”, kazao je Zoran Vuković, trener crnogorske Breznice.

Pred SFK 2000 Sarajevo dolaze posljednje pripreme uoči ovogodišnjeg nastupa Kluba u UEFA Ligi prvaka. Naše šampionke gostuju u Rumuniji, krajem mjeseca Augusta.

© SFK Sarajevo 2000. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.