SFK 2000

Marija Ana Milinković: U 2022. godini smo pomjerili granice i popeli se još jednu stepenicu

23/11/22

Dvije godine uzastopno fudbalerka SFK 2000 Sarajevo Marija Ana Milinković proglašena je najboljom igračicom Premijer lige Bosne i Hercegovine.
U sportskoj ličnoj karti i u 2022. godini ostat će zapisano da je na putu da bude među najboljim igračicama najbolje ženske ekipe u Bosni i Hercegovini i najtrofejnije u regionu.

Ana, kada si počela trenirati fudbal i odakle interes za taj sport i za SFK 2000 Sarajevo?

“Fudbal sam počela trenirati sa 6 godina u FK Olimp Pale. S obzirom na to da je to “muški klub”, morala sam preći u žensku ekipu, a moj izbor je bio SFK 2000 Sarajevo.”

S obzirom na to da je ženski fudbal relativno mlada sportska aktivnost u BiH, zašto je za Vas baš fudbal bio super ideja, što vas je motiviralo?

“Fudbal sam počela igrati s dječacima iz ulice, tu se zapravo i stvorila ljubav prema lopti. To je bio temelj za moj uspjeh u ženskom fudbalu.”

SFK 2000 Sarajevo će i ovu godinu završiti na liderskoj poziciji. U čemu je tajna uspjeha?

“Tajna je u tome što igramo “našu igru". Zajedništvo, disciplina i mnogo rada nas dovode do titule.”

SFK 2000 Sarajevo potrudio se osmisliti sadržaje za djevojčice koje se žele baviti fudbalom. Jeste li zadovoljne organizacijom i atmosferom u klubu?

“SFK 2000 Sarajevo radi vrhunski posao kako u promociji tako i u realizaciji dizanja svijesti o ženskom fudbalu. Organizacija svakog našeg treninga, utakmice, putovanja uvijek bude na vrhunskom nivou za koju je zadužena naša ekipa iz kancelarije. Atmosfera je uvijek na nivou, nikada ne izostaje.”

Najbolja ste mlada igračica SFK 2000 Sarajevo. Zaista je uspjeh biti pozvana u reprezentaciju BiH. Kako vam je bilo u proteklim periodu igranja za Zmajice?

“Bilo je stresno, imale smo velike ambicije i težile smo ka ostvarenju što boljeg plasmana. No, ipak, sreća je bila na strani protivnika u finišu posljednje utakmice. Naravno da nastavljamo dalje, s većim ciljevima.”

Što mislite da najviše nedostaje u ženskom fudbalu?

“Ženskom fudbalu najviše nedostaje svijest okoline da smo mi žene i da volimo fudbal podjednako kao muškarci, zato zaslužujemo podjednaku podršku i sve ostalo što zaslužuju naše kolege.”

Po čemu ćete pamtiti 2022. sportsku godinu?

“Godinu 2022. pamtit ću kao jako uspješnu godinu, pomjerili smo granice i popeli se još jednu stepenicu gore. No, nećemo stati i u 2023. godinu ulazimo s većim ambicijama i postavljanjem većih ciljeva ka kojima ćemo težiti.”

© SFK Sarajevo 2000. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.