SFK 2000

Marija Ana Milinković: SFK 2000 Sarajevo je za mene više od Kluba!

14/10/22

Igračica SFK 2000 Sarajevo, Marija Ana Milinković, jedan je od najboljih mladih talenata u Bosni i Hercegovini. Ona smatra da je 2022.godina jedna od najuspješnijih do sad za nju, ali i ženski fudbal u BIH generalno.

Podsjećamo da je upravo ona proglašena za najbolju fudbalerku Premijer lige BiH za žene u protekloj sezoni 2020/21.

Marija Ana, kakav je bio osjećaj igrati Ligu Šampiona i po čemu ćete pamtiti ovu sezonu UWCL?

Milinković: Cijelu godinu naporno radimo upravo za utakmice Lige šampiona. Samo učešće je za nas kruna na cjelogodišnji rad. Poseban je osjećaj kada predstavljaš svoj Klub, svoj grad i svoju državu na evropskoj sceni. Vjerujte mi, ti momenti su nevjerovatni. Ova godina je puna emocija, a utakmice koje smo odigrale u Rumuniji su bile baš posebne. Imale smo mnogo problema pred odlazak i tokom boravka u Rumuniji, ali jednostavno emocija, svi treninzi i poštovanje prema Klubu, državi i našoj trenerici, tjeralo nas je da damo posljedni atom snage i da pobjedimo! Mislim da smo igrale još dvije utakmice da bismo i to pobijedile!

Kako gledate na 120 minuta utakmice protiv Velsa?

Milinković: Iscrpljujućih 120 minuta, ali najbolja utakmica naše A reprezentacije koju samo do sad igrale. Utakmica je bila sa puno ritma i intenziteta, ali smo odlično odgovorili svemu tome. Nažalost, u produžecima smo ispustili mogući prolazak dalje. Nedostaje nam više ovakvih utakmica. Samo kroz igru sa jačim protivnicima učiš i stvaraš napredak.

Kažu da je ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Vama dobila vrhunsku igračicu?

Milinković: Laskaju mi naravno sve pohvale koje idu na moj račun. Svi su jako ponosni i podržavaju me. Zahvalna sam svim onima koji su mi pomogli da budem bolja i da svaki dan učim. Ispred mene je još mnogo posla, a svaki dan dajem svoj maksimum.

SFK 2000 Sarajevo daje najviše reprezentativki, čak 12. Stručnjaci su saglasni da u mlade igračice treba ulagati i sve više im davati šansu. Kako ti gledaš na to?

Milinković: U našoj državi ima mnogo mladih i kvalitetnih igračica. Drago mi je prije svega da se što više žena odluči baviti fudbalom, a i da je sredina prepoznala značaj, da su prihvatili ženski fudbal. Vrlo je bitno kako ćemo se razvijati, a to možemo samo uz kvalitetne treninge i jake utakmice. Velika je nagrada, ali i odgovornost kad kao mlada igračica dobiješ šansu. Hvala trenerici, a ujedno i selektorici Samiri Hurem, što nam vjeruje.

Gdje vidite SFK 2000 Sarajevo za godinu dana, a gdje Reprezentaciju BiH?

Milinković: SFK 2000 Sarajevo u grupnoj fazi Lige prvaka, to je naš cilj. Mislim da će to doći naredne godine. Hrabre smo i vrijedne, za godinu dana ćemo imati više iskustva. To je naš san, a mi u SFK 2000 Sarajevo smo više od Kluba, mi smo porodica.
Kada govorimo o A reprezentaciji, voljela bih da ponovimo uspjehe iz ove godine. Radimo dobro i zbog toga imamo i velike ciljeve, a kad radiš odlučno i pošteno, rezultati će doći.

Gdje sebe vidite u narednih nekoliko godina?

Milinković: Voljela bih da sa SFK 2000 Sarajevo odigram utakmice grupne Lige prvaka, to je moja želja, a onda sam sigurna da će doći neki veliki evropski klub. Trenutno mogu razmišljati samo o tome, jer SFK 2000 Sarajevo mi je puno dao i zahvalna sam mu na tome.

© SFK Sarajevo 2000. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.